Domæne

Et domæne er også det, som mange forbinder med en hjemmeside. Findhosting.dk er for eksempel et domæne. Et domæne kan ejes af alle uanset, om det er en privatperson, en organisation, en offentlig instans eller en virksomhed. Der er heller ikke nogle forudsat regel for, hvad indholdet på et domæne skal handle om. Dette kommer helt an på, hvad du ønsker som ejer af et domæne.

Man kan også sige, at et domæne er en form for adresse, der kan tilgås via internettet og en browser. Ejer du et bestemt domæne, så ejer du det i hele verden. Der er ikke nogen begrænsing på, at du for eksempel kun ejer retten til dette domæne i for eksempel Danmark.

I Danmark fungerer det sådan, at man lejer sit .dk domæne hos DK-Hostmaster. Det er også her, du skal aktivere domænet eller flytte det til en anden registrant, hvis du skal dette. Når dit domæne er ved at udløbe, vil du modtage en regning fra DK-Hostmaster, som du skal betale, hvis du ønsker at forlænge dit ejerskab af det pågældende domæne. Vælger du ikke at gøre dette, vil det atter være frit på markedet og kan blive købt af hvem som helst.

Du er helt sikkert stødt på forskellige endelser på domænenavne. I Danmark er vores endelse .dk, hvor den eksempelvis i Tyskland er .de. Fordi du er bosat i Danmark, skal du ikke købe et .dk domæne. Du kan også sagtens investere i et .com domæne. Der er gennem de senere år kommet flere og flere endelser. Nu kan man for eksempel have en hjemmesider, der slutter på eksempelvis .guru eller .coffee. Prisen for et domæne afhænger af, hvilken endelse der er på.

For at dit domæne kan tilgås af andre og dig selv – med andre ord være synligt, skal du have et webhotel, der også kan defineres som en server, hvor du kan hoste dit domæne.

Gå tilbage til leksikon