Hvordan laver man en blog?

hvordan-laver-man-en-blogI denne guide vil du lære hvordan du på mindre end 20 minutter kan have en blog oppe at køre.

Først og fremmest skal vi finde ud af, hvor du vil købe dit domæne og webhotel.

Jeg anbefaler typisk Unoeuro til folk som er helt grønne inden for det at have sin egen hjemmeside. Dette gør jeg fordi de har et af de mest brugervenlige kontrolpaneler og en meget responsiv support. Derfor vil denne guide også tage udgangspunkt i at du ender med at købe dit webhotel og domæne hos Unoeuro. 

Start med at gå ind på Unoeuro’s hjemmeside ved at klikke her:

GÅ TIL UNOEURO   

Du kommer frem til en skærm der ser sådan her ud. Klik der hvor der står “Bestil webhotel”(også markeret med en flot pil.) Der er flere typer af webhoteller end bronze, men hvis du bare skal starte en blog, er et bronze webhotel mere end nok.

hvordan laver man en blogPå den næste skærm skal du vælge det domænenavn du gerne vil have til din nye blog.

bestil webhotelNår du har valgt din nye blogs domæne navn, klikker du videre og får denne skærm, hvor du skal udfylde dine oplysninger.

bestil-webhotelHer udfylder du dine informationer og klikker næste.

lav-en-blogTryk på den knap hvor der står PHP – da det er det vi skal bruge til din blog.

Lige nedenunder skal du vælge en adgangskode, så du senere kan logge ind på din Unoeuro konto. Alternativt kan du lade den autogenere en til dig.

Vælg om du vil modtage Unoeuro’s nyhedsbrev. De har ofte gode tilbud.

I kuponkode skal du skrive 3GRATIS – så får du 3 måneders gratis webhotel.

Hvis du ikke pludselig vil stå uden et webhotel – anbefaler vi dig at lade fluebenet stå i “Automatisk fornyelse”.

På den næste skærm skal du betale for din nye blog. For et helt år skal du p.t af med 270,43 kr. hvilket må siges at være en god pris. Til næste år vil prisen falde med de 12 euro i oprettelses gebyr.

bestilling-af-webhotel-hos-unoeuro

Når du har betalt er dit kontrolpanel allerede oprettet og du kan blot logge ind ved at klikke på linket som vist. Du modtager kort efter to mails med en masse informationer vedrørende dit nye webhotel og domæne. Vi skal lige nu kun interessere os for den der omhandler registrering af dit nye domæne.

Som du kan se i mailen – har Unoeuro sendt dit domæne afsted til registrering hos dk-hostmaster, som står for registrering af alt hvad der har med .dk domæner at gøre. Nu er det bare med at vente på at dk-hostmaster sender dig en mail, med oplysningerne om hvordan du aktiverer dit nye domæne. Der kan gå op mod 24 timer inden du modtager din mail, men den kommer oftest inden for en times tid.

Mailen du får, ser således ud:

dkhostmaster-bekraeftelse

Det vi skal skal have fat i er den vedhæftede pdf nede i bunden af mailen. Åben den og find frem bruger-id og adgangskode. Herefter klikker du dig ind på https://www.dk-hostmaster.dk og logger ind med oplysningerne fundet i pdf filen.

Når du logger ind for første gang, skal du vælge en ny adgangskode til dk-hostmaster. Gør dette, og klik dig videre.

Du er nu inde i selvbetjeningen, og der vil nu komme en boks op på skærmen, hvor du kan aktivere dit nyindkøbte domæne. Alternativt kan du ude i venstre side af skærmen vælge det punkt, hvor du kan aktivere og bekræfte domæner. 

Du modtager nu denne mail fra Dk-hostmaster:

bekraeftelse

Dit domæne er nu aktiveret og inden længe vil du modtage en sms og en mail fra Unoeuro om at domænet er blevet registreret og at det nu peger på deres navneservere. Du har nu installeret dit nye webhotel og domæne, og det er nu klar til at blive taget i brug!

WordPress installation

Som det sidste skridt til på vejen til at få en blog, skal vi have installeret WordPress på dit domæne. WordPress er det mest anvendte system til at blogge på, så der er altid hjælp at hente, hvis du skulle støde på problemer.

Mulighederne for at lave en fed blog i WordPress er nærmest uendelige, og der er et hav af gode plugins (jeg kommer med en anbefaling til 3, der kan hjælpe dig ud over rampen sidst i dette indlæg) samt flotte temaer, der kan gøre din blog flot og værd at besøge igen. Dog kan WordPress for rigtig mange virke en smule komplekst i begyndelsen, og derfor får du her en kort introduktion til de funktioner, du bør kende, inden du starter. 

Dog skal vi først lige have installeret WordPress!

For at få installeret WordPress på dit nye domæne, skal du gøre sådan:

1. Log ind i dit kontrolpanel på Unoeuro her.

2. Klik på 1-click-installation.

unoeuro-kontrolpanel

3. Klik på WordPress i højre hjørne nederst

1-click-installation

4. Udfyld informationerne – Husk at vælge et andet brugernavn end admin af sikkerhedsmæssige årsager. Punktet “Site name” kan du altid ændre igen, så tænk ikke for meget over det. Vælg “Dansk” og tryk installer.

installer-wordpressDer går et minuts tid eller to, så skulle WordPress være installeret på dit nye webhotel, og du kan nu begynde at opsætte din nye blog. 

Klik på linket som vist på nedenstående billede. Gem gerne den addresse i bogmærker eller skriv den ned så du kan huske hvor du skal logge ind fremover. Formattet er typisk ditdomæne.dk/wp-login.php.

wordpress-installation-fuldfoertNu er WordPress installeret, og du kan nu logge ind og påbegynde opsætningen af din blog. Når du har fulgt det link du fik lige ovenfor, kommer du ind i backend systemet, hvor du kan styre din WordPress blog. Det ser sådan ud:

wordpress-kontrolpanel

Der er op ovenstående billede tilføjet en række plugins, og den ligner derfor ikke 100% din version. Nu får du en introduktion, så du ved, hvad du kan gøre med menuen ude i venstre side af skærmen.

Indlæg

Det er her, du kommer til at bruge meget af din tid. Det er nemlig her, hvor du skriver og poster dine blogindlæg. Du kan for eksempel vælge at planlægge dine indlæg, så de bliver postet på en given dato. Det er nemt at opsætte indlæg i WordPress, og du kan også rigtig nemt integrere billeder.

Medier

Her kan du styre de billeder og filer, som du har uploadet til din hjemmeside. Du kan her tilføje nye billeder samt redigere dem, som du allerede har liggende. Mulighederne er mange, og du kan for eksempel rette beskrivelsen eller ændrer størrelsen.

Sider

Her kan du let skrive og opsætte dine statiske sider. Det kan for eksempel være en kontaktside, om os side, guides eller en anden form for side. Det er alle de statiske sider, som du ikke skriver som et blogindlæg. Det er også her, du laver din forside.

Udseende

Her kan du bestemme hvordan dine menuer skal være, hvor på din hjemmeside du vil have dine plugins installeret i såkaldte widgets. Du kan i dette område også nemt tilpasse forskellige faner på din hjemmeside uden at skulle kode og så videre.

Det er også i denne sektion, hvor du kan bestemme, hvilket tema du vil bruge på din blog. Der findes et hav af temaer til WordPress og mange af dem er gratis. Ønsker du et lidt mere professionelt tema, er der også en lang række flotte og funktionelle temaer, som du nemt kan købe og installere. Jeg har nedenfor listet mine anbefalinger til steder at købe temaer op.

Themeforest:

Fungerer lidt som et marked, hvor der er et hav af gode temaer og plugins, som du kan bruge til nye blog. Det er nemt og hurtigt at sortere temaerne efter hvilken funktion, du ønsker. Jeg bruger selv temaet Enfold, som er et rigtig brugervenligt tema.

GÅ TIL THEMEFOREST

Hvis du ikke ønsker at betale for et tema, findes der et hav af gratis temaer. De er gode at begynde med, men hvis du er seriøs omkring din blog, så kommer du altså bare længere med et professionelt tema, der er både hurtigt og med gode funktioner.

Kommentarer

Her kan du let og hurtigt godkende de kommentarer, som dine læsere skriver til dine indlæg. Ønsker du at rette eller fjerne kommentarer, kan du også gøre det her.

Plugins

Her kan du hente plugins, der kan være med til at gøre din hjemmeside outstanding. Der findes plugins til næsten alt i WordPress, og du kan for eksempel få plugins, der gør det let at implementere forskellige mailsystemer, Google Analytics og så videre. Mulighederne er nærmest uendelige. Nederst i denne artikel kommer jeg med mine 3 anbefalinger til plugins, jeg mener bør være installeret som standard!

Brugere

Her kan du få et overblik over de brugere, der har adgang til din side. Du kan blandt andet rette dit password her, tilføje brugere eller fjerne brugere. Det er en super funktion at benytte, hvis i er flere om den samme side.

Værktøjer

Et hurtigt overblik over de værktøjer, som du har tilknyttet til siden.

Indstillinger

Som titlen antyder det, er det her, hvor du retter i dine indstillinger på din blog. Du kan blandt andet her ændre sidens navn, rette indstillinger for kommentarer og rette dine url-struktur.

Det var nogle af de grundlæggende ting, som jeg mener kan sende dig i gang med din blog. Er du på jagt efter hjælp, findes der er et hav af WordPress kyndige folk derude, der helt sikkert også gerne vil hjælpe dig med dine problemstillinger.

Vil du hellere selv lære WordPress bedre at kende, så du selv kan varetage din blog, så anbefaler vi siden wpbeginner.com. Der ligger her en masse gode artikler, der kan give dig mere viden om mulighederne med WordPress.

Du får nu de 3 plugins, som jeg mener du bør installere.

3 gode WordPress plugins

SEO by Yoast

SEO by Yoast må siges at være et af de mest anerkendte og brugte SEO plugins til WordPress overhoved. Det er enormt nemt at bruge, og det giver dig blandt andet mulighed for nemt at redigere dine sidetitler og metabeskrivelser under hvert blogindlæg og side. Du skal have dette plugin, så du kan blive mere synlig i søgemaskinerne og dermed trække flere læsere til

HENT SEO BY YOAST

Insert headers and footers

Du kan med headers and footers nemt tilføje kode til alle sider på din hjemmeside på en gang. Du kan med dette plugin indsætte kode i headeren og footeren på alle sider, og du kan blandt bruge pluginnet til at installere Google Analytics, opsætte Facebook pixels og så videre

Pluginnet ser sådan ud:

insert-headers-and-footers

HENT INSERT HEADERS AND FOOTERS

Contact form 7

Contact form 7 er med over 1 million downloads et af de meste benyttede og anerkendte kontaktform plugins til WordPress overhoved. Du kan nemt opsætte og indsætte en kontaktform uden nogen teknisk viden, og du kan indsætte den i en widget eller via en shortcode.

Pluginnet ser sådan her ud:

contact-form-7

HENT CONTACT FORM 7

Jeg håber, at du med denne guide har fået mod på at opsætte en fed blog, der kan trække en masse læsere. Har du spørgsmål eller forslag til plugins, temaer og så videre, så er du meget velkommen til at kontakte os, så skriver jeg dem med glæde ind i en artikel.

Gå tilbage til blog.